EIC Product Center
Describe a piece of good news you heard (from TV or the Internet). You should say:
What the news was about
When you got this news
Where you got this news from
and explain why you think it was a good piece of news
Okay, so I discovered that recently, a second person may have been “cured” of HIV, and this is extremely promising news to me as someone who plans to work in the medical field eventually. In this day and age, HIV may no longer be considered a death sentence, but it’s still thought of as an incurable and chronic disease. I mean, technically, it’s a virus that attacks your immune system and weakens you for life. So, reading this bit of news definitely shed some light on the whole issue and made me more hopeful in future medical advancements.
As for when I saw the news report, I was browsing the New York Times last weekend and saw the article on the front page. Usually, I pay more attention to social and arts-related issues, but this one certainly caught my eye. I guess it’s also the fact that I’m so used to seeing depressing headlines about global injustices—from war to poverty to countless forms of inequality—that seeing something positive and uplifting was a breath of fresh air. In fact, I was in such high spirits that I even shared the news with my family and friends.
When I think about why this is a piece of good news, I can come up with a couple things. First of all, even though this doesn’t prove that there’s a definitive cure for HIV, it’s still a step in the right direction. In both cases where patients were functionally cured of HIV, they had bone marrow transplants as part of a cancer treatment, with donor cells that happened to have an HIV-resistant genetic mutation. So, in the future, this would be an area worthy of deeper research. And secondly, the news brought HIV back into public awareness. Generally speaking, underserved and vulnerable populations are more at risk for the disease, and it’s important to make current treatment options more accessible and get rid of the stigma surrounding HIV.
· shed some light on
· pay attention to
· come up with
· happened to
· public awareness
· at risk
· get rid of
范文解析：这是一篇非常典型的使用Expand strategy（扩展技巧）的口语范文。所谓Expand strategy（扩展技巧）的结构，正如此篇范文，整体是按照四个helping question（辅助问题）的顺序来叙述的，并且在回答问题的同时加入细节补充，其中辅助问题就是指答题卡中的四个问题。此篇范文是关于对于“最近阅读的一篇good news” 的描述，题目难度略大。此篇范文中，对于第一个和最后辅助问题进行了更详细的扩充，尤其是回答为什么认为这是一个good news的时候，作者分别从疾病本身以及所带来的影响两方面进行内容扩充，并且使用了序数词，使口语的回答更具逻辑性。Expand Strategy（扩展技巧）是常用的口语答题技巧之一，它的使用可以很好的扩充叙述内容，同时也能保证整个叙述逻辑的通顺。这个技巧在启德2018雅思标准化教材的强化段第六课有详细的讲解和练习，其他的口试技巧也会在标准化教材中有详细的讲解，如果大家想学习更多关于雅思口语的内容，欢迎大家来启德上课。
↓ 赶快点击下方免费下载“2019年4月6日口语考试范文”至本地 ↓